Menu
Rechtsvormen

5 handige tips voor de zzp’er

Het leven van een zzp’er gaat niet over rozen. Desondanks komen er alleen maar meer en meer. Voor een goed deel betreft dat ook mensen die liever in loondienst hadden gewerkt, maar geen werk konden vinden en toch iets moeten. Voor hen zetten we een aantal handige en belangrijke tips op een rijtje die het leven als zelfstandige prettiger en zekerder kunnen maken.

Vergeet niet pensioen op te bouwen

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer, bouw je geen pensioen op zoals je wel zou doen als je in loondienst was bij een werkgever. Dat levert op je oude dag een serieus probleem op als je hier niet nu al iets aan doet. Dat betekent dat je zelf een manier moet gaat zoeken om geld opzij te zetten voor je pensioen. Een traditioneel pensioenfonds is er helaas nog niet voor zzp’ers, maar er zijn andere manieren die erin kunnen voorzien dat je op je oude dag voldoende te besteden hebt. Je kunt zelf geld op een spaarrekening zetten, maar je kunt ook je zzp pensioen opbouwen via een lijfrente beleggingsrekening zoals het ZZP Pensioen. Jouw inleg is dan aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In ruil daarvoor staat je geld vast tot aan je pensioen en zijn de uitkeringsmogelijkheden beperkt. Aan alle opties kleven uiteraard voordelen en nadelen die de moeite van het overwegen waard zijn.

AOV te duur? Word lid van een Broodfonds

Waar je ook niet automatisch voor verzekerd bent als zzp’er, is arbeidsongeschiktheid. Ook heb je geen recht op een WW-uitkering wanneer je je werk (tijdelijk) niet meer kunt uitvoeren, tenzij je nog WW-recht over had van een periode dat je wel in loondienst gewerkt hebt. Helaas is het zo dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers extreem duur is en dat velen er daarom voor kiezen om er geen af te sluiten. Als het noodlot dan toeslaat, ben je als zzp’er aardig in de aap gelogeerd, want je bent nog steeds geheel zelf verantwoordelijk voor het genereren van een inkomen. Om de eerste klap op te vangen, kun je je aansluiten bij een Broodfonds. Dat is een groep van ondernemers die elkaar doorgans kent (en vertrouwd), die samen maandelijks naar draagkracht afdragen in een fonds. Wanneer een deelnemer tijdelijk niet kan werken, kan deze met toestemming van de anderen naar rato van zijn inleg gedurende maximaal twee jaar een inkomen uit het fonds halen. Dat geeft je tijd om te herstellen of een andere manier om inkomen te genereren te vinden.

Handige tips voor de zzp’er

Stel een herinnering in voor je aangifte omzetbelasting

Ieder kwartaal moet je als ondernemer je aangifte omzetbelasting indienen om de BTW te verrekenen. De Belastingdienst is zo vriendelijk om je er aan te herinneren op het moment dat het zover is. Je hebt een maand om je aangifte in te dienen, en ook als die maand op z’n eind loopt en je hebt nog niets ingestuurd zal de fiscus je hier niet aan herinneren. Wel krijg je een boete en een enorm overdreven inschatting van de verschuldigde omzetbelasting als je vergeet je aangifte in te dienen. Bespaar jezelf die frustratie door een herinnering in te plannen voor het indienen van je aangifte omzetbelasting. Zo voorkom je boetes en een onduidelijke en onprettige bezwaarprocedure.

Doelbedrag per dag of week instellen

Je kunt als zzp’er wel blijven werken en werken, maar hoeveel inkomsten heb je nu eigenlijk nodig om goed te kunnen leven? Wanneer je je volledig op je werk stort en geen tijd maakt voor andere zaken, steven je regelrecht op een burn-out af. En dat voor een paar centen, terwijl je als in zak en as zit mogelijk helemaal geen inkomen meer kunt genereren. Stel daarom voor jezelf een doelbedrag in dat je per dag of per week binnen wilt halen, en gun jezelf als je dit gehaald hebt vrije tijd om dingen te doen waar je gelukkig van wordt of bij kunt ontspannen. Dat is pas duurzaam ondernemen.

Zorg voor een kantoor

In het verlengde van het vorige ligt de notie dat je echt een werkruimte nodig hebt die los staat van je leefruimte thuis. Dat wil niet zeggen dat je geen kantoor aan huis kunt hebben, maar zorg er dan in ieder geval voor dat er ook een apart kantoor voor jou is waar je ook de deur achter je dicht kan trekken als je genoeg gewerkt hebt. Wanneer je namelijk in de woonkamer, de eetkamer of de keuken gaat werken, ga je die ruimtes met werk associëren en kun je er op den duur niet meer ontspannen. Dit terwijl deze ruimtes juist bedoeld zijn voor iets anders dan werk. Doe jezelf dit niet aan en zorg voor een kantoor, of dit nu aan huis of extern is.