Menu
Personeelszaken

4 tips voor een goed verzuimmanagement

4 tips voor een goed verzuimmanagement

Langdurige zieke werknemers, voor een bedrijf kan dat erg vervelend zijn. Niet alleen moet je zoeken voor vervanging voor het uitvoeren van de werkzaamheden, ook komt er een hoop administratie bij kijken. Ziekteverzuim kan een dag, week of soms zelfs maanden duren. Wanneer het zomaar een dag betreft is er niet veel aan de hand, maar wanneer een werknemer langere periode afwezig is, wordt het een heel ander verhaal. Je moet dan met diverse instanties gaan schakelen en er komen allerlei plichten en regels bij kijken. Als werkgever voorkom je dus ook het liefste langdurig verzuim. Een verzuimmanagement systeem kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de cijfers omtrent verzuim. Aan de hand van de cijfers kun jij aanpassingen binnen een afdeling of bedrijf uitvoeren die wellicht een positief effect hebben op het dalen van verzuim. Daarnaast zijn er ook nog andere tips om verzuim tegen te gaan. We lichten er een aantal toe.

1. Stel een verzuimprotocol op

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt zeker ook voor ziekteverzuim. Zeker op het moment dat een werknemer langdurig uitvalt, krijg je als werkgever te maken met diverse organisaties en zijn er regels waar je je als werkgever aan moet houden. Het zorgt voor veel gedoe, administratie en kosten. Met een goed verzuimbeleid kun je ziekte beperken. Zo kun je een verzuim­protocol maken waarin je vermeld dat de regels zijn als een medewerker ziek is, daarin wordt bijvoorbeeld ook de regels over ziekmelding en contact met werkgever of andere instanties vernoemd. Ook is registratie van verzuim en begeleiding van groot belang. Een verzuimmanagement systeem kan daarbij helpen.

2. Let op bepaald gedrag

Verder hebben nog een andere handige tip om te zorgen dat je ziekteverzuim bij medewerkers kunt voorkomen. Let op je medewerkers en hoe ze zich gedragen. Zijn ze prikkelbaar, kortaf, vermoeid of hebben ze last om zich te concentreren? Dan kan het zijn dat een medewerker ergens mee zit of last van heeft. Ga het gesprek aan met de medewerker en kijk wat jij als werkgever kunt doen zodat hij of zij beter in zijn vel zit.

3. Zorg goed voor je medewerkers

3. Zorg goed voor je medewerkers

Het lijkt voor de hand liggend, goed zorgen voor je medewerkers betekent minder verzuim. Maar veel bedrijven vergeten dit wel eens. Met een verzuimmanagement systeem krijg je inzicht in de cijfers over verzuim binnen jouw organisaties. Het verzuimmanagement systeem verzameld alle data over verzuim. In een overzichtelijke statistiek zie jij in een opslag hoe het gaat met het verzuim van een bepaalde persoon, afdeling of van het geheel bedrijf. Loopt het verzuim binnen een bepaalde afdeling hoop op? Dan kan het zijn dat er problemen zijn op deze afdeling. Misschien ligt het aan de werkdruk, takenpakket of sfeer op een afdeling. Maak het bespreek en voorkom dat medewerkers uitvallen vanwege overspannenheid. Je kunt bijvoorbeeld ook stimuleren om thuis te werken of flexibele werktijden aan te houden.

4. Voorkom langdurig verzuim

Langdurig verzuim voorkom je door je medewerkers gezond en fit te houden, zowel mentaal als lichamelijk. Investeer daarom in een gezonde levensstijl, bied je medewerkers aan om te sporten met korting of zet een fruitmand op kantoor. Met een handige verzuimmanagement systeem krijg je inzicht in de cijfers omtrent verzuim en kun je vervolgens acties uitvoeren om te zorgen dat niet alleen de medewerkers gezond zijn en blijven, maar ook jouw bedrijf.