Menu
ICT

Een 3d printer zakelijk gebruiken: dit moet je weten

Dat de techniek voor niets staat in deze tijden, is inmiddels meer dan duidelijk. Je hoeft alleen maar te kijken naar de snelheid waarmee smartphones en tablets zich ontwikkeld hebben en hoe dat ons leven makkelijker gemaakt heeft. Eén van de spannendste uitvindingen van de afgelopen decennia is de 3D printer, die een hele nieuwe wereld aan ons lijkt te openbaren: een wereld waarin je zelf kunt maken wat je wilt. Dat is leuk voor de consument die graag wil experimenten, maar voor ondernemers is het nog veel interessanter. Met een eenmalige investering haal je een hoop nieuwe mogelijkheden in huis. Denk jij als ondernemer na over een 3D printer kopen? Wij hebben een aantal dingen op een rijtje gezet over het zakelijk gebruiken van een 3D printer en de bijkomende kosten.

Hoe werkt het?

Wat we gewend zijn van onze gewone printers, is dat ze een laagje inkt aanbrengen op papier of textiel. Een 3D printer gebruikt kunststof, waarvan het basismateriaal uit granulaat bestaat. Dit wordt door het apparaat verwarmd, waardoor het vloeibaar wordt. Op de computer voer je een 3D model in, waaruit de software een programma maakt om de printer aan te sturen. De vloeibare kunststof wordt vervolgens door de printkop gedoseerd in meerdere laagjes aangebracht. Wanneer de printer zijn programma afgewerkt heeft en het materiaal is gestold, is je product klaar.

Wat kun je ermee?

Heb je een prototype nodig van een product, of wil je een bijzonder relatiegeschenk produceren? Wanneer je dit ergens voor je laat maken, kost dit vaak een hoop geld omdat het maar om één of enkele exemplaren gaat, waardoor de opstartkosten zwaar wegen op de gemiddelde productiekosten. Met een 3D printer kun je dit zelf doen, en dus flink besparen. Ook is het met dit apparaat makkelijker en goedkoper om rekening te houden met individuele wensen. Individuele producten kunnen ook sneller geproduceerd worden met een 3D printer dan met een klassieke productiemethode. Dit geldt niet in het geval van massaproductie. Bedienen is niet moeilijk: de computerprogramma’s die de printer aansturen zijn vaak erg toegankelijk voor gebruikers. Ook voor de milieubewuste ondernemer is een 3D printer een aangename investering, omdat je er een deel van de productie- en leveringsketen mee  wegneemt. Bovendien wordt er met deze productiemethode minder materiaal verspild.

De aanschafkosten

3D printen is natuurlijk niet gratis, net zoals het printen met een gewone printer ook kosten met zich meebrengt. Zo zijn er natuurlijk de aanschafkosten. Er zijn instapmodellen vanaf 350 euro te verkrijgen, maar deze hebben beperkte mogelijkheden. Als je professioneel gebruik gaat maken van een 3D printer kun je beter investeren in een apparaat met veel mogelijkheden en een hoge productiesnelheid, dat zichzelf in de loop van tijd gaat terugbetalen. Hierbij moet je dan denken aan prijzen tussen de 2000 en 8000 euro. Het is overigens ook mogelijk om geld te besparen door een bouwpakket aan te schaffen in plaats van een geassembleerde professionele 3D printer, maar hiervoor moet je wel goed zoeken wanneer je gaat voor een apparaat met veel mogelijkheden. Voor het in elkaar zetten is het fijn als je een beetje handig bent, maar je hoeft niet over veel technische kennis te beschikken.

Materiaalkosten

Naast de aanschafkosten heb je natuurlijk de materiaalkosten voor de producten die je wilt maken met je 3D printer. In de meeste gevallen werken 3D printers met kunststof, maar de kosten hiervan zijn afhankelijk van welk type kunststof wordt gebruikt. Dit kan per apparaat verschillen. Dit is wel iets waar je op moet letten bij de aanschaf. Het invoermateriaal voor een 3D printer wordt ‘filament’ genoemd. Je kunt hier met een enkele tientallen euro’s vaak al aardig veel mee produceren, tenzij je natuurlijk grote objecten gaat printen.

Onderhoudskosten

Een dure investering als een 3D printer moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. Ook daarbij komen kosten kijken. 3D printers staan niet bekend om het hebben van regelmatige defecten, maar er kunnen natuurlijk kunnen onderdelen defect raken. Deze onderdelen zijn vaak prijzig, van enkele tientallen tot honderden euro’s. Nu kan het wel zo zijn dat jouw 3D printer in potentie zijn eigen onderdelen kan namaken, maar dit moet je dan wel doen voordat er iets kapot gaat. Uiteraard geldt er bij de aanschaf van een nieuwe 3D printer een garantieperiode.

Stroomkosten

Vaak wordt het stroomverbruik vergeten in het berekenen van de kosten die komen kijken bij het aanschaffen en gebruiken van een apparaat. In vergelijking met andere productiemethoden verbruikt een 3D printer relatief weinig stroom. Per product zou dit neerkomen op ongeveer anderhalve euro aan stroomkosten. Ook zijn de opstartkosten een stuk lager. Dat maakt het zelf produceren van producten met een 3D printer al snel een stuk voordeliger dan het inkopen van dezelfde producten. Hij zou zichzelf al kunnen terugverdienen na het produceren van enkele tientallen producten.