Menu
Bedrijfsvoering

Werkgelegenheid Nijmegen trekt aan

Het aantal mensen met een WW-uitkering in de regio Nijmegen neemt volgens het UWV sneller af dan het landelijk gemiddelde. In deze regio nam het aantal werkzoekenden met bijna tien procent af tot haast 8000 personen, terwijl landelijk het aantal WW-uitkeringen met ruim zeven procent afnam.

Volgens uitkeringsinstantie UWV is de daling van het aantal WW-uitkeringen vooral te zien in de bouw, technische bedrijven en de zorg. Uit ‘De Kwartaalbarometer’ (publicatie over onderzoek naar de economische situatie in de regio Arnhem-Nijmegen in opdracht van ondernemingsorganisatie VNO-NCW) blijkt dat werkgevers zelfs alweer moeite hebben met het vinden en behouden van technisch geschoold personeel. Niets voor niets dat vorig jaar al eens een artikel verschenen is met tips om geschikt IT-personeel te vinden.

Ondernemers in de regio optimistisch

Het onderzoek gaf diverse positieve uitkomsten. Het optimisme onder ondernemers is in de regio bijvoorbeeld gestegen van +40 naar +48, terwijl het landelijk gemiddelde slechts op +9 staat. Ook met betrekking tot de werkgelegenheid stegen de cijfers bij regionale ondernemers boven het landelijk gemiddelde uit, met +26 respectievelijk +11. De werkloosheid in de regio is lager dan het landelijk gemiddelde en de groei van de economische activiteiten hoger. De toekomstverwachtingen zijn dus erg gunstig.

Een baan zoeken in de regio Arnhem-Nijmegen

Als werkzoekende met een uitkering is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van openstaande vacatures. Het eigen netwerk van mensen kan erg effectief zijn bij het zoeken naar een baan. Werkzoekenden kunnen bijvoorbeeld eerder op de hoogte zijn van functies waarvoor sollicitatieprocedures worden opgestart. Werkgevers kunnen door de persoonlijke achtergrondinformatie eerder beoordelen of de persoon bij de functie en de organisatie zou passen. Ook online zijn er daarnaast veel vacatures te vinden, naast natuurlijk bij een uitzendbureau in Nijmegen.

Minder WW-uitkeringen, maar meer bijstandsuitkeringen

Bij de cijfers van het UWV moet wel een kanttekening gemaakt worden. Door de langere duur van de crisis zijn er ook meer mensen (vooral in de leeftijd van 50 jaar en ouder) die langdurig werkloos zijn. Deze personen hebben steeds vaker gebruik gemaakt van de maximale duur van de WW-uitkering, waardoor ze een bijstandsuitkering moeten aanvragen. Het aantal bijstandsuitkeringen in de regio stijgt dan ook al jaren, in 2015 betrof het bijvoorbeeld drie procent. Netto daalt het aantal mensen met een uitkering dus.