Menu
Personeelswerving

Vijf tips voor het afnemen van een sollicitatiegesprek

Veel ondernemingen hebben personeel nodig. De eerste stap is om de juiste mensen te vinden. Als de sollicitaties aan het gewenste profiel voldoen, kun je de betreffende kandidaat uitnodigen. Vervolgens komt er dus een sollicitatiegesprek. Niet iedere ondernemer of manager is daar even comfortabel mee. Daarom hebben we enkele tips op papier gezet.

Tip 1: Plaats de juiste informatie in de vacatures.

Veel bedrijven weten heel goed wat voor iemand ze zoeken. Maar tijdens veel sollicitatiegesprekken blijkt in de eerste minuten al dat iemand niet geschikt is. De veelgehoorde klacht van de sollicitant is dat zij de tekst van de vacatures anders hebben geïnterpreteerd. Dus ter voorbereiding op een goed sollicitatiegesprek is het belangrijk dat de vacatures de gewenste kandidaten aantrekken. Dit bereik je door een duidelijke taakomschrijving te plaatsen. Concreet zijn dus.

Tip 2: Verdiep je vooraf in de kandidaat

Als een sollicitant binnen wordt gelaten, is je gezichtsuitdrukking op dat moment een weerspiegeling van je eerste indruk. De kans dat je een fractie van een seconde negatief verrast lijkt, is aanwezig. Zorg daarom dat je vooraf een beeld bij de sollicitant hebt. Veel mensen zijn op sociale media te vinden, maak daar gebruik van. Vraag in de vacature om een CV met een pasfoto. Het beste kun je nog verder gaan en zorgen dat je weet wat de hobby`s van de kandidaat zijn. Die staan lang niet altijd op de CV vermeld. Met deze informatie kun je sollicitanten snel op hun gemak stellen.

Tip 3: Stel de sollicitant eerst op zijn/haar gemak

Een mens die zich comfortabel voelt is het meest zichzelf. En als jij in korte tijd moet beoordelen of een kandidaat geschikt is, dan is het zaak dat je diegene op zijn gemak stelt. Zoals bij Tip 2 genoemd, helpt het erg als je al een eerste indruk van het uiterlijk hebt. En als je al weet wat iemand zijn favoriete vrijetijdsbesteding is, dan kun je daarmee openen. Hoe sneller de kandidaat zich openstelt voor jou, kom je tot constructieve gesprekken. Toch zullen er mensen tussen zitten die enorm zenuwachtig zijn. Als je er niet in slaagt om iemand te kalmeren, moet je de nervositeit een paar minuten negeren. Voor sommige mensen helpt het als je overgaat op de orde van de dag. Praten over een onderwerp waar de kandidaat ervaring in heeft, is dan reden genoeg om rustig te worden.

Tip 4: Let op lichaamstaal

Niet iedere ondernemer of manager is er even handig in. Empathie. Of het aanvoelen van iemand zijn emoties. De lichaamshouding of een gezichtsuitdrukking kan veelzeggend zijn. Ga in dat geval op je gevoel af. Iemand kan zich enorm aanprijzen, dit mag best. Maar als hij onzeker wordt bij doorvragen, weet hij wellicht minder dan hij zich over doet komen. Daarnaast bepaalt jouw brein of je iemand wel of niet als prettig ervaart, aan de hand van de combinatie tussen de woorden en uitstraling van iemand. Dus is het belangrijk dat je de signalen oppikt. Heb je hier moeite mee, zoek dan hulp bij de meer empathische mensen om je heen. Of volg een cursus die je dit kan aanleren.

Tip 5: Blijf bij je doel en houd je aan de tijd

Het sollicitatiegesprek is bedoeld om een kandidaat te beoordelen op geschiktheid voor jouw openstaande vacature. Je hebt hier een bepaalde tijd voor uitgetrokken. Hou je aan deze planning. Als je iemand in een uur tijd wil leren kennen, kun je soms samen enorm afdwalen. Pak dan de draad weer op door de feiten samen te vatten, en door te gaan naar het volgende onderwerp. Deze consequente aanpak dient twee doelen. Ten eerste duurt het gesprek niet te lang. Ten tweede komen dan alle onderwerpen aan de orde die je gepland hebt.

Een sollicitatiegesprek afnemen kan lastig zijn. Veel signalen die je moet oppikken zijn non-verbaal. Met de genoemde tips moet het eenvoudiger zijn om succesvol een kandidaat te interviewen. Voel je zelf ook spanning? Als je dat niet kunt controleren, zeg het dan tegen de kandidaat. Dit ontwapent. Daarnaast zijn er korte cursussen om je te helpen met het voeren van sollicitatiegesprekken.